Έχει αφιερώσει τη ζωή του στον «κεμετζέ», την ποντιακή λύρα. Εδώ και εξήντα χρόνια, στα χέρια του, το ξύλο της τριανταφυλλιάς, της άγριας κορομηλιάς και του ευρωπαϊκού μέλιου, αποκτάει φωνή ή καλύτερα «ποντιακή λαλιά».
«Ήμουν επιπλοποιός και συνέχεια μού ζητούσαν να επιδιορθώσω τις ποντιακές λύρες τους οι μουσικοί. Έτσι, αποφάσισα να ξεκινήσω πριν από 60 χρόνια να κατασκευάζω τις δικές μου λύρες. Είναι όλη μου η ζωή», λέει ο 82χρονος κατασκευαστής μουσικών οργάνων Ηλίας Παπαδόπουλος, ο οποίος έπεσε θύμα κλοπής από 42χρονο, ο οποίος, αφού πρώτα κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του, στη συνέχεια άρπαξε τρεις ποντιακές λύρες κι ένα δοξάρι, συνολικής αξίας 1600 ευρώ.
«Έμπαινε στο σπίτι μου, τού μάθαινα να παίζει κεμετζέ κι αυτός μού έκλεψε τις καλύτερες ποντιακές λύρες που είχα. Η σύζυγος καθάριζε στην αυλή, εγώ κοιμόμουν κι αυτός είδε την πόρτα ανοιχτή, μπήκε μέσα και μας έκλεψε», περιγράφει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 82χρονος, με τη σύζυγό του Κατερίνα να περιγράφει την αγωνία που βίωσαν. «Φοβήθηκα πως θα πάθει κάτι, όταν κατάλαβε ότι τού έκλεψαν τις λύρες. Στεναχωρήθηκε πάρα πολύ και προσπαθούσα να τον ηρεμήσω», λέει χαρακτηριστικά.
«Οι λύρες που μού έκλεψε ήταν οι πιο ακριβές που έχω. Γνώριζε τι θα κλέψει», τονίζει, εμφανώς ενοχλημένος, ο κ. Παπαδόπουλος, εξηγώντας πως τα ξύλα που χρησιμοποιεί είναι όλα ευρωπαϊκή τριανταφυλλιά, κορομηλιά και ξύλο μέλιου, ενώ στο δοξάρι οι τρίχες είναι από ουρά αρσενικού αλόγου.
Μέχρι και σήμερα, παρά την προχωρημένη ηλικία του και τα προβλήματα υγείας, ο κ. Παπαδόπουλος συνεχίζει να κατασκευάζει το αγαπημένο του μουσικό όργανο, κι, όπως εκμυστηρεύεται, κάθε κεμετζές είναι σαν παιδί του. Παράλληλα παραδίδει και μαθήματα ποντιακής λύρας, καθώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έμεινε μόνο στην κατασκευή τους, αλλά άνθρωποι κάθε ηλικίας κάθονται δίπλα του προκειμένου να μάθουν να παίζουν και να τραγουδούν συντροφιά με τον κεμετζέ, τιμώντας την ποντιακή παράδοση.