Πολλοί είναι οι μύθοι για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Για αυτούς που «γεννιούνται» αλλά και για αυτούς που «τελειώνουν».
Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς το καλοκαίρι αποτελεί βασικό παράγοντα ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στην αναγέννηση μιας σχέσης που δείχνει να «βυθίζεται» υπό το καθεστώς της ρουτίνας αλλά και της βοής της πόλης.
Στο Πινάκιο ο Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Κλάππας εξηγεί πως το Καλοκαίρι αναζωογονεί τα αισθήματα αλλά και τις αισθήσεις μας.
Ακολουθεί το άρθρο του :
«Έχουμε την μεγάλη χαρά να ζούμε σε μια χώρα η οποία έχει καλοκαίρι. Να ξέρουμε πως ό, τι και να γίνεται στον κόσμο – πανδημίες, οικονομικές κρίσεις, δυσκολίες στην προσωπική μας ζωή – το καλοκαίρι θα έρθει. Και θα φέρει μαζί του μπόλικο ήλιο, γαλάζιους και μοβ ουρανούς, φιλόξενες παραλίες, φρέσκο χταποδάκι, κρύο ουζάκι και βουτιές σε κρυστάλλινα νερά. Έχουμε την τύχη να μπορούμε να προγραμματίσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές χωρίς να ζούμε με το άγχος ότι μπορεί να βρέχει το διάστημα που πήραμε άδεια.
Μια από τις «παρενέργειες» όλης αυτής της ομορφιάς, είναι ότι ξυπνάει μέσα μας ο έρωτας τον οποίο μπορεί να τον είχαμε κρύψει για κάποιο διάστημα. Βλέπουμε άξιους ανθρώπους που κάνουν τόσα καλά πράγματα μέσα στην καθημερινότητά τους, αλλά που ξεχνάνε να τα χαίρονται. Ξεχνάνε να ακούνε τις επιθυμίες και τα συναισθήματά τους. Η ομορφιά της εποχής καλεί και τους πιο δύσπιστους να χαρούνε πράγματα στον εαυτό τους. Πράγματα τα οποία μπορεί να τα είχαν κρύψει μέσα τους τον χειμώνα. Το καλοκαίρι μας καλεί να χαρούμε το σώμα μας, μας καλεί να ανοιχτούμε και είναι η εποχή που αναζωογονούνται πολλές σχέσεις.
Αλλά ας αρχίσουμε πρώτα από τα κακά νέα: Δυστυχώς το καλοκαίρι δεν μπορεί να ζωντανέψει μια σχέση η οποία έχει χτιστεί εξ αρχής πάνω σε λάθος θεμέλια. Εννοούμε επιφανειακές σχέσεις οι οποίες υπάρχουν μόνο για την εικόνα κι όπου ο σύντροφος δίπλα μας είναι αναλώσιμος. Το καλοκαίρι δεν μπορεί να ζωντανέψει δηλαδή μια σχέση η οποία δεν είναι σχέση. Συχνά βλέπουμε ανθρώπους που στην συνειδητοποίηση ότι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την ζωή που τους προσφέρεται, κλίνονται και εγκλωβίζονται ακόμα περισσότερο. Το ζευγάρι που θα γνωριστεί το καλοκαίρι με σκοπό να ενώσει δύο μοναξιές, δεν αφήνει πολλές ελπίδες να εξελιχθεί η σχέση τους στον μεγάλο έρωτα όταν έχει στηθεί ως «καλοκαιρινή σχέση ανάγκης». Είναι μια σχέση που δεν υπάρχει λόγο της εκτίμησης και του έρωτα για τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας, αλλά για να μας καλύψει ένα εποχιακό κενό, για να μην πηγαίνουμε μόνοι μας στην παραλία. Όταν χωρίσουμε το φθινόπωρο και μας ρωτήσουν οι φίλοι μας πώς περάσαμε, θα εστιάζουμε πιο πολύ στο παράπονο και στους λόγους για τους οποίους χάλασε η σχέση μας, παρά στις ομορφιές που ζήσαμε μέσα στο καλοκαίρι. Θα έχουμε ζήσει τελικά το καλοκαίρι λιγότερο ερωτικά απ’ ότι αν ήμασταν μόνοι μας.
Update του ερωτικού κώδικα
Ευτυχώς βλέπουμε όμως πολλά ζευγάρια τα οποία ζούνε σε αυτήν την περίοδο έντονα τον έρωτά τους. Βλέπουμε σχέσεις να εκτοξεύονται. Αυτά τα ζευγάρια κάνουν μέσα στο καλοκαίρι ένα update στην κοινή τους ταυτότητα παίρνοντας αποφάσεις για ένα μελλοντικό μαζί. Αυτές οι αποφάσεις μπορεί να είναι μια συγκατοίκηση, μια (πετυχημένη) πρόταση γάμου, η έκφραση της επιθυμίας παιδιών ή αποφάσεις για τον τόπο που θέλουν να ζήσουν. Συχνά βλέπουμε τα ζευγάρια να εκφράζουν την περίοδο του καλοκαιριού περισσότερο τα συναισθήματά τους. Ειδικά γονείς που επικεντρώνονται στην καθημερινότητά τους στα παιδιά, μπορεί να έρθουν στις διακοπές πιο κοντά με τον σύντροφό τους και να ξανά θυμηθούν ότι πέρα από γονείς είναι και σύντροφοι. Αυτό είναι κάτι που κάνει καλό όχι μόνο στα ζευγάρια, αλλά και στα παιδιά.
Ποιοι είναι οι «καλοκαιρινοί» παράγοντες της αναζωογόνησης της σχέσης;
Γιατί γίνονται όμως όλα αυτά τα ωραία πράγματα μέσα στο καλοκαίρι; Γιατί αναζωογονούνται οι σχέσεις; Έναν μεγάλο ρόλο παίζει ο καιρός. Κάτι που μας φαίνεται τόσο επιφανειακό όπως η ελαφριά ένδυση του καλοκαιριού με τα έντονα και πολλά χρώματά της, μπορεί να συμβάλει στο να νιώσουμε και να γίνουμε πιο ελκυστικοί. Η δεξιότητα να φροντίζουμε τον εαυτό μας είναι κάτι το βαθιά θεραπευτικό όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την σχέση μας. Ακόμα και για τα παιδιά μας. Ο καλός καιρός του καλοκαιριού μας προσκαλεί με έναν παιχνιδιάρικο τρόπο να μας φροντίσουμε, αλλά οι άνθρωποι που έχουν κατακτήσει αυτή την δεξιότητα ξέρουν να την εφαρμόζουν ανεξαρτήτως στιγμής και εποχής.
Δεύτερον, τα ζευγάρια έχουν περισσότερο κοινό χρόνο το καλοκαίρι και ειδικά μέσα στις διακοπές. Είναι ο παραπάνω χρόνος με τον σύντροφό μας που θα θέλαμε να τον είχαμε και στην καθημερινότητά μας. Εκεί που λόγο της δουλειάς μας ή λόγο άλλων συνθηκών χαιρόμαστε τον όποιο χρόνο έχουμε με την γυναίκα ή με τον άντρα μας, αλλά που νιώθουμε ότι δεν μας φτάνει. Σχέσεις όπου υπάρχει ποιότητα αλλά θα θέλαμε παραπάνω ποσότητα. Αναθέρμανση σχέσεων λόγου του παραπάνω χρόνου μαζί υπήρξε σε πολλά ζευγάρια και μέσα στην καραντίνα. «Ήταν η καλύτερη περίοδος που έχουμε περάσει εδώ και πολύ καιρό. Είχαμε επιτέλους χρόνο μαζί!». Μέσα στην καραντίνα πήραν επίσης πολλά ζευγάρια μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον τους.
Τέλος, στις καλοκαιρινές διακοπές το «πρέπει» της καθημερινότητας μετατρέπεται πολλές φορές στο ρομαντικό «γουστάρω». Το «πρέπει να σηκωθούμε νωρίς επειδή έχουμε δουλειές» γίνεται «γουστάρω να ξυπνήσουμε νωρίς να δούμε την ανατολή στην παραλία.». Το «πρέπει και εμείς σιγά σιγά να κάνουμε παιδιά» μετατρέπεται σε «γουστάρω όπως είσαι με το μαγιό και το αλάτι να…». Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα εκφραστούν οι επιθυμίες μας πιο εύκολα με ελκυστικό τρόπο και όχι με παράπονο. Κάτι που συμφέρει να το εφαρμόζουμε σε όλες τις τέσσερις εποχές του χρόνου.
Πραγματικές επιθυμίες Vs «βιτρίνας»
Το «γουστάρω» δεν νικάει όμως πάντα την μάχη με το «πρέπει». Οι καλοκαιρινές διακοπές περιγράφονται συχνά ως μια περίοδος υψηλού stress επειδή «πρέπει να περάσουμε καλά.». Πρέπει να ανεβάσουμε φωτογραφίες στις οποίες κάνουμε surf, πρέπει να ανεβάσουμε φωτογραφίες από εντυπωσιακά τοπία και πρέπει να δείξουμε πως περνάμε υπέροχα σε σύγκριση με άλλα ζευγάρια και φίλους. Το «περνάω καλά» είναι κάτι το πολύ προσωπικό για τον καθένα μας και χάνει την ομορφιά του όταν μπαίνει σε επίπεδο σύγκρισης και επίδειξης. Ας ακούσουμε λοιπόν και το καλοκαίρι τις πραγματικές επιθυμίες μας. Καλό μας καλοκαίρι!».