Μακεδόνας: Η Νο1 μπουγάτσα της Αθήνας

Πώς μπορεί κανείς να περιγράψει την απόλυτη αίσθηση της γεύσης; Ποιες λέξεις να χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει εικόνες που ο ουρανίσκος του θα ήταν σύμφωνος.

Αυτή η σπαζοκεφαλιά κάθε φορά που γεύομαι μια από τις μπουγάτσες του «Μακεδόνα».

Ένα από τα λίγα παραδοσιακά εργαστήρια παρασκευής αποκλειστικά και μόνο μπουγάτσας.

Respect στην γεύση και στην ποιότητα.  Θέλοντας να μεταδώσω αυτή την χαρά της αίσθησης μου σας το παραθέτω ως θέμα.

Πίσω από την πάντα καθαρή βιτρίνα με τις ζεστές μπουγάτσες όλων των ειδών (κρέμα, σπανάκι, κιμά,τυρί) κρύβεται η ιστορία των αδερφών Ακριβού από το 1981.

Σήμερα η δεύτερη γενιά μέσω της 26χρονης Σταύρουλας Ακριβού είναι έτοιμη να παραλάβει τα ηνία και να συνεχίσει μια παράδοση 40 ετών. Μια παράδοση που όμως τελεί υπό εξαφάνιση.

Η αρχή

Ο Δημήτρης Ακριβός ένας από τα τρία αδέρφια που είναι ιδιοκτήτες του Μακεδόνα.  «Όταν ήρθαμε στην Αθήνα το 1979 από τα Γρεβενά καταπιαστήκαμε με διάφορες δουλειές. Όμως η μοίρα πολλές φορές σε πάει μόνη της εκεί που είναι το γραφτό σου. Το 1980 και εγώ και τα αδέρφια μου (Κώστας & Χρήστος) βρεθήκαμε στον Πειραιά στο μαγαζί του Χαντζόπουλου,”Θεσσαλονικιός”. Έφτιανε από τις ξακουστές μπουγάτσες της εποχής στην οδό Ναβαρίνου.

Εκεί μυηθήκαμε στην τέχνη της μπουγάτσας και λίγο μετά πήραμε την απόφαση να ανοίξουμε ένα δικό μας μαγαζί. Βρήκαμε αυτό εδώ στην Ακαδημία Πλάτωνος στην Παλάμηδίου 78-81 όπου είμαστε μέχρι σήμερα».

Ο συνδετικός κρίκος

Η κα. Ευφροσύνη Ακριβού πίσω από την βιτρίνα εδώ και 37 χρόνια είναι η γνώριμη φιγούρα για δεκάδες λάτρεις της πιο απολαυστικής μπουγάτσας της πόλης. Η ίδια χαμηλών τόνων και συγκρατημένα χαμογελαστή, θυμίζει την Ελληνίδα μάνα που προσέχει τα παιδιά της. 

Στο βλέμμα της συναντά κανείς αυτή την μητρική αξιοπρέπεια και ηθική, μεταδίδει αλλά και εμπνέει σεβασμό. «Οι πελάτες είναι φίλοι του άντρα μου και των αδερφών του», μου εξηγεί θέλοντας να δώσει έμφαση ότι έχουν αναπτύξει σχέσεις με τους ανθρώπους που προτιμούν το δικό τους μαγαζί. Και γιατί να μην το κάνουν;  Σκέφτομαι ακαριαία, αφού το όλο περιβάλλον και οι άνθρωποι του παραπέμπουν σε μια εποχή που οι σχέσεις των ανθρώπων διακατέχονταν από ντομπροσύνη και ταυτόχρονα έχουν την πιο γευστική πρόταση της πόλης.  Μια από τις κόρες της η 26χρονη Σταυρούλα είναι αυτή που θα συνεχίσει την παράδοση των 40 ετών των αδερφών Ακριβού.

Το μέλλον

Σάββατο πρωί, μπαίνοντας στο εργαστήριο που είναι πίσω από την βιτρίνα η Σταυρούλα ανοίγει φύλλο. Την βάζω να μου εξηγήσει την διαδικασία -καθώς πέραν της απόλαυσης της μπουγάτσας δηλώνω άγνοια – και την παρακολουθώ εξονυχιστικά.  Αρχικά μου κάνει εντύπωση η καθαριότητα αλλά και η τακτικότητα που επικρατεί στο χώρο αυτόν. Με στρατιωτική πειθαρχία η Σταυρούλα ζυμώνει  και πετά το ζυμάρι στον αέρα.


«Μπουγάς είναι τουρκική λέξη και σημαίνει αέρας», μου εξηγεί. Η ίδια έχει σπουδάσει στο τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας Ιωαννίνων και μου δηλώνει ερωτευμένη με την τέχνη του πατέρα της και των θείων της. Όση ώρα μιλάμε εκείνη έχει βάλει την γέμιση και είναι έτοιμη να φουρνίσει. Οι κινήσεις της είναι σχεδόν ορχηστρικές…

Η γεύση

Τα αγνά υλικά και το μεράκι είναι τα μυστικά που η μπουγάτσα του «Μακεδόνα» είναι η κορυφαία στην Αθήνα. Σε μια εποχή που τα κατεψυγμένα προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας αλλά και προέλευσης έχουνε κατακλύσει την αγορά, στην Παλαμηδίου το κάθε τεμάχιο έχει χρόνο δημιουργίας και εκτέλεσης 2,5 περίπου ωρών.

Όση ώρα βρισκόμουν εκεί για το ρεπορτάζ πέρασαν πολλοί νέοι γονείς με τα μικρά τους παιδιά από το χέρι.

Όπως μου δήλωσε η κα. Ευφροσύνη αυτοί οι γονείς έρχονται σε εμάς από παιδιά και τώρα φέρνουν τα παιδιά τους, ενώ και παππούδες με εγγόνια έκαναν την εμφάνιση τους.

Oι πιτσιρικάδες είχαν ένα χαμόγελο γεμάτο… με κρέμα, ζάχαρη άχνη και μπόλικη κανέλλα και στο βλέμμα τους έβλεπες ζωγραφισμένη την ικανοποίηση που μόνο η γεύση δίνει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ