Τα καταστήματα άνοιξαν μα ο κόσμος στρέφεται (και πάλι) στις (αγαπημένες του) πολυεθνικές και στα πολύ μεγάλα καταστήματα.
Οι έμποροι της γειτονιάς δείχνουν να μην μπορούν να βρουν ισορροπία. Το παρήγορο είναι ότι μετά από τα κατεβασμένα τα ρολά για μήνες πλέον υπάρχει στο ορίζοντα ίχνος αισιοδοξίας.
Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου
Αν συνεχιζόταν η κατάσταση με κλειστά τα μαγαζιά πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα οδηγούνταν με μαθηματική ακρίβεια στην…χρεωκοπία.
Χωρίς υπερβολές και περιστροφές ο κοινωνικός ιστός επιβάλλεται σε επικίνδυνες ακροβατικές ασκήσεις και πλέον απαιτείται στήριξη απ’ όλους.
Η κατάσταση που περιγράφουν οι έμποροι στο «Καρφί» είναι αποκαρδιωτική.


Δείτε το θέμα που είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Καρφί» το Σάββατο 16 Ιανουαρίου λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα μαγαζιά.

Το σκίτσο είναι της ζωγράφου Αιμιλίας Κουβέλη για το συγκεκριμένο θέμα
Γιάννης Μασιάλας, Έμπορος Χονδρικής της εταιρείας MAS PACK: Η καταστροφή ενός κλάδου

Εκφράζω τον έντονο προβληματισμό μου με αυτό που συμβαίνει εδώ και μήνες στην αγορά, το οποίο θυμίζει επιθανάτιο ρόγχο.
Εμείς προμηθεύουμε μαγαζιά, κυρίως ανθοπωλεία, σε όλη την Ελλάδα, με είδη συσκευασίας και διακόσμησης.
Χωρίς υπερβολή, δεν κινείται τίποτα στην αγορά. Η ζημιά είναι τεράστια.
Ένα επιπρόσθετο αρνητικό στοιχείο για τα καταστήματα της γειτονιάς, είναι πως τα σούπερ-μάρκετ πωλούν λουλούδια και προϊόντα ανθοπωλείου,
την ίδια στιγμή που δεν επιτρέπεται ούτε ένας πελάτης στα συνοικιακά καταστήματα.
Σημειώστε επίσης ότι τα λουλούδια δεν είναι σαν όλα τα εμπορεύματα.
Μιλάμε για ευπαθή αγαθά, με αποτέλεσμα όταν δεν υπάρχει διάθεση, αναγκαστικά να πετιούνται, μεγιστοποιώντας έτσι την ζημιά. Πολλαπλασιάστε αυτή την ζημιά στους ανθοπαραγωγούς.
Οι γιορτές δυστυχώς, δεν έδωσαν ανάσα σε εμπόρους και επιχειρηματίες αφού και το λίγο που μας άφησαν ήταν με το κακοσχεδιασμένο click-away.
Ο οικονομικός ιστός της χώρας βρίσκεται στην εντατική και θα πρέπει να γίνουν κινήσεις να επανεκινηθεί το λιανεμπόριο.
Πιστεύω πως μπορούν να υπάρξουν λύσεις, τηρώντας μέτρα ασφαλείας και υγιεινής.
Χρειάζεται όμως συνεννόηση των αρμόδιων φορέων και με τους εκπρόσωπους όλων των εμπορικών συλλόγων.
Μπάμπης Δερμιτζάκης , Ιδιοκτήτης Κάβας στο Περιστέρι, μέλος της ΕΔΕΟΠ Αθηνών:
Στον…πάγο

Ο κλάδος μας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Στηριζόμασταν στην εστίαση και όταν αυτή μπήκε στον…πάγο, παγώνοντας έτσι το μεγαλύτερο κομμάτι το μεικτών εσόδων μας.
Παράλληλα ο κόσμος κλείστηκε στα σπίτια του, γιορτές δεν τις ζήσαμε φέτος όπως είθισται. Δεν έγιναν ανταλλαγές δώρων εφόσον δεν έγιναν επισκέψεις. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η κίνηση στην αγορά να είναι υποτονική
Την ίδια ώρα όλα τα έξοδα «τρέχουν» κανονικά εφορίες, ΕΦΚΑ, προμηθευτές, λογαριασμοί χωρίς πολλοί από τον κλάδο να έχουν λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση η οποία όμως ουσιαστικά είναι δάνειο.
Ευτυχώς τουλάχιστον είμαστε από τις εξαιρέσεις που παραμένουμε ανοιχτοί. Μπορούμε να πολεμάμε σε ένα τοπίο, αυτό του λιανεμπορίου αλλά και της χονδρικής χωρίς υπερβολής, βομβαρδισμένο.
Όμως όσο είναι κλειστό το λιανεμπόριο και η εστίαση πολλά νοικοκυριά «υποφέρουν» και βρίσκονται στο χείλος της χρεωκοπίας. Επειγόντως πρέπει να βρεθεί μια λύση καθώς κάθε μέρα η κατάσταση δυσχεραίνει. Ελπίζω να γυρίσουμε γρήγορα στην κανονικότητα της οικονομίας γιατί και χθες να γινόταν και πάλι θα χρειαζόταν χρόνος πολύς για την επανάκτηση της σταθερότητας στην αγορά.
Ρίτα Κύργια, ιδιοκτήτρια επιχειρήσεις ενδυμάτων Κοζάνη: Η μοναδική πηγή εσοδών μας έχει χαρακτηριστεί ως μέσο διασποράς του ιού

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανικής στην εποχή του covid 19 έχουν μετατραπεί σε ήρωες. Είμαστε εκείνοι οι τύποι που βλέπαμε μικροί στην τηλεόραση κάθε Σαββατοκύριακο πρωί. Εκείνοι οι “καλοί” που μάχονταν με θεούς και δαίμονες για να επικρατήσει το αυτονόητο. Αυτοί είμαστε.
Που κάθε μέρα αναγκαζόμαστε να ανακαλύψουμε μια καινούρια υπερδύναμή για να μπορέσουμε να παραμείνουμε ζωντανοί.
Να επιβιώσουμε και να συντηρήσουμε το σπίτι μας, τις οικογένειες μας, τα αραχνιασμένα μας καταστήματα που παραμένουν κλειστά για τρεις συνεχομένους μήνες. Που σφύζουν από απούλητα εμπορεύματα για τα οποία πρέπει να πληρώσουμε χωρίς κανείς όμως να τα αγοράσει.
Που κάθε φορά που πηγαίνουμε να καθαρίσουμε, αντικρίζουμε φακέλους με λογαριασμούς στο πατάκι της πόρτας.
Που καλούμαστε να πληρώσουμε φόρους για μια ανενεργή επιχείρηση.
Η μοναδική πηγή εσοδών μας έχει χαρακτηριστεί ως μέσο διασποράς του ιού.
Αυτοί που πήραν ξαφνικά τη ζωή μας στα χέρια τους και απαξιούν να διαπραγματευτούν την ύπαρξη μας, με έναν αφοπλιστικά χυδαίο τρόπο, μας οδηγούν ολοταχώς στο μονόδρομο της καταστροφής.
Οι αποφάσεις που παίρνονται για τον τομέα μας είναι επιεικώς άδικες, ανυπόστατες και παράλογες.
Οι λύσεις που προτείνουμε είναι άκρως εφικτές και με απόλυτο σεβασμό στη δημοσία υγεία. Απορρίπτονται όμως κατ’ επανάληψη και καταλήγουν σε καλάθια άχρηστών.
Η αδικία μας πονάει περισσότερο από τα κατεβασμένα μας ρολά.
Εμείς αργοπεθαίνουμε χωρίς να έχουμε νοσήσει…
Ελεάννα Μπαλάσου, πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Μοσχάτου: το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ο “χειρότερος εχθρός” του καταστήματος της γειτονιάς

Λιανεμπόριο, ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας. Κάτι όμως που το κράτος φαίνεται να αγνοεί. Ξαφνικά, έγινε ο εύκολος στόχος που βρέθηκε να σηκώνει στη πλάτη του τεράστιο οικονομικό βάρος. Ένας φαύλος κύκλος άνοιξε-κλείσε, που το μόνο που κατάφερε, ήταν να μπερδέψει και να αποπροσανατολίσει τους καταναλωτές και ουσιαστικά να τους ωθήσει στα μεγάλα πολύ καταστήματα και να γιγαντώσει το ηλεκτρονικό τους εμπόριο, που όλοι γνωρίζουμε πως είναι ο “χειρότερος εχθρός” του καταστήματος της γειτονιάς
Κλειστά δύο μήνες κοντά..
15 μέρες, πήγαμε να πάρουμε μια ανάσα.. Αλλά…
-Υπάλληλοι σε αναστολή, χωρίς να γνωρίζουν αν την επόμενη μέρα θα έχουν δουλειά..
-Καταστήματαρχες σε απόγνωση, χωρίς νέα εμπορεύματα, γεμάτοι στοκ ακόμη από το προηγούμενο lock down, με απλήρωτα ταμεία, επιταγές, ενοίκια ..
Αγώνας επιβίωσης..
Ακόμη και για τις καθημερινές μας ανάγκες..
Τα προς το ζην…
Παναγιώτης Τεγόπουλος, ιδιοκτήτης βιβλιοχαρτοπωλείου στη Φλώρινα: Ανεπανόρθωτες πληγές

Το παρατεταμένο lockdown έχει επιφέρει σοβαρές οικονομικές συνέπειες στον τομέα του λιανεμπορίου, καθώς όλα τα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Ο κλάδος μας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, τα έξοδα τρέχουν και έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό κλίμα κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πειθαρχήσουμε όπως κάνουμε όλο αυτό το διάστημα. Σεβόμαστε τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων κι έχουμε αποδείξει ότι τηρούμε με απόλυτη προσήλωση τους κανόνες όμως στη προκειμένη χρονική στιγμή, το ζητούμενο είναι να λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας, όσο πιο σύντομα γίνεται.