Της Τάνιας Ώττα
Το Ελληνικό κέντρο Παρατήρησης είναι μια ομάδα ανθρώπων που κοινό τους σημείο είναι η αγάπη για την δημιουργία ντοκιμαντέρ. Η ιδέα για το ελληνικό κέντρο παρατήρησης γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2020 από τον Βασίλη Καραπαναγιωτίδη, αλλά η υλοποίηση του έγινε τον Οκτώβριο του 2021 με την δημιουργία του ιστότοπου heoce.gr και την δημιουργία του καναλιού στο YouTube “Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης”. Σκοπός και στόχος του Ελληνικού Κέντρο Παρατήρησης είναι η ανάδειξη μουσείων, μνημείων, της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας, καθώς και σημαντικών προορισμών μέσω της δημιουργίας μικρού μήκους ντοκιμαντέρ σε εβδομαδιαία βάση. Το όλο αυτό εγχείρημα έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, καθώς η δημιουργία του προέκυψε από το κοινό ενδιαφέρον του Βασίλη Καραπαναγιωτίδη και του Βασίλη Βακρατσά για την παρουσίαση, παρατήρηση και ανάδειξη θεμάτων μικρών ή μεγάλων που μπορεί να είναι γύρω μας και να μην τα γνωρίζουμε ή δεν τα έχουμε παρατηρήσει ποτέ.
Η ομάδα του Ελληνικού Κέντρου Παρατήρησης
Η ομάδα αποτελείται από τον Βασίλη Καραπαναγιωτίδη, Ηλεκτρονικό – Μηχανικό UPS, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις κινηματογραφήσεις και τις φωτογραφήσεις. Επίσης, είναι ο άνθρωπος που κάνει το μοντάζ, το color correction και το color crading όλων των βίντεο. Ασχολείται περίπου 20 χρόνια με την macro φωτογραφία.
Ο Βασίλειος Βακρατσάς, Ηλεκτρολόγος, είναι ο υπεύθυνος ερευνών και δημιουργός προτύπων κειμένων για τις αφηγήσεις και το τελευταίο διάστημα πειραματίζεται με την φωτογραφία. Ασχολείται με την παρατήρηση της φύσης τα τελευταία 10 χρόνια.
Η Σοφία Φλεβαράκη, Μουσειολόγος, ιστορικός και συντηρήτρια έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, είναι η φωνή του ελληνικού κέντρο παρατήρησης, είναι η φωνή που ακούμε σε όλα τα βίντεο του καναλιού.
Ο Χρήστος Κουγκουλέρης, Σύμβουλος Πληροφορικής και ο Θανάσης Γεωργαντάς, Μηχανικός Πληροφορικής, είναι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον ιστότοπο και τα social media του Ελληνικού κέντρου παρατήρησης heoce.gr.
Τι είδους περιεχόμενο προβάλλεται στην ιστοσελίδα και πως επιλέγετε την θεματολογία;
Η θεματολογία της ιστοσελίδας και του καναλιού στο YouTube αφορά κυρίως μνημεία, μουσεία διαφόρων θεμάτων, την χλωρίδα και την πανίδα του ελληνικού χώρου, καθώς και σημαντικών προορισμών, όπως φυσικούς σχηματισμούς, σπήλαια, περιπατητικές διαδρομές, κ.ά.
Ένα βασικό κριτήριο επιλογής θεμάτων είναι να είναι ιδιαίτερα, αξιόλογα και να μην έχουν προβληθεί αρκετά. Ένας ακόμα παράγοντας είναι η γεωγραφική κατανομή των θεμάτων να είναι τέτοια ώστε να καλύπτουμε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές.
Οι φυσικές ομορφιές της χώρας μας είναι αμέτρητες. Πιστεύετε ότι προβάλλονται σωστά από τους αρμόδιους φορείς ; Εντοπίζετε λάθη στο θέμα της ανάδειξης των φυσικών τοπίων, πολιτιστικών και ιστορικών σημείων;
Όντως οι φυσικές ομορφιές της χώρας μας είναι αμέτρητες, πράγμα που αναγκάζει τους αρμόδιους φορείς να έχουν πολύ έργο να εκτελέσουν. Γίνεται προσπάθεια από τους αρμόδιους φορείς για την ανάδειξη αυτών.
Σίγουρα υπάρχουν λάθη και ελλείψεις, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα μέσα που διαθέτουν είτε σε ανθρώπινο δυναμικό, είτε σε πόρους. Ένα πράγμα που θα μπορούσε να γίνει και πιστεύουμε ότι θα είχε αποτέλεσμα είναι ο συντονισμός των αντίστοιχων φορέων ανά περιοχή και την από κοινού προβολή ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για φυσικά τοπία, ιστορικά ή πολιτιστικά σημεία κ.ά. Με αυτόν τον τρόπο ο κάθε επισκέπτης της εκάστοτε περιοχής θα έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της περιοχής και θα μπορεί να επιλέξει τον προορισμό του ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του.
Πως μπορεί να συμβάλλει η ιδιωτική πρωτοβουλία στην προβολή και ανάδειξη των σημείων αυτών και ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των κρατικών φορέων;
Η ιδιωτική πρωτοβουλία προσπαθεί να συμβάλλει με τον τρόπο που αναφέραμε προηγουμένως. Υπάρχουν αρκετές προσπάθειες ώστε να αναδείξουν τα σημεία ενδιαφέροντος ανά περιοχή, φυσικά και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν ελλείψεις και λάθη, άλλωστε το πλήθος των σημείων ενδιαφέροντος είναι τέτοιο που είναι δύσκολο να το καλύψεις πλήρως. Σε αυτό το σημείο οι κρατικοί φορείς μπορούν να λειτουργήσουν ως αρωγοί της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ή ακόμα και να υπάρξουν συνεργασίες, μην ξεχνάμε άλλωστε ότι κοινός τόπος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των κρατικών φορέων είναι η ανάδειξη της όμορφης χώρας μας και σίγουρα με ενωμένες τις δυνάμεις το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο και πληρέστερο.
Τι απήχηση έχει η δουλειά σας στο κοινό;
Το κοινό έχει ανταποκριθεί αρκετά θετικά στο όλο εγχείρημά μας. Λαμβάνουμε πολλά θετικά σχόλια μέσω των social media πράγμα το οποίο μας δίνει δύναμη και διάθεση για να συνεχίζουμε και να προσπαθούμε για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Σε τι είδους συνεργασίες είστε ανοιχτοί ως Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης;
Ως Ελληνικό κέντρο παρατήρησης είμαστε θετικοί και επιθυμούμε συνεργασίες με τοπικούς φορείς, όπως δήμους, περιφέρειες, πολιτιστικούς συλλόγους, κ.ά. Επιπλέον είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες ή συμπαραγωγές και με ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο, κ.ά. γιατί πιστεύουμε ότι η συνεργασία με τοπικούς παράγοντες θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα για το κοινό.
He.O.Ce YouTube Channel