Τι σημαίνει ο όρος «πρωταθλητής»; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Πέρα από τις στενές έννοιες ποιος είναι ο ουσιαστικός πυρήνας αυτής της λέξης;
Δεν μπορούμε να σας την αποδώσουμε με κάποιον ορισμό, μπορούμε όμως να σας δώσουμε ένα ηχηρό παράδειγμα.
Ο Δημήτρης Κοντονίνας από την Καστοριά είναι ο χρυσός πρωταθλητής Ελλάδος στην κατηγορία των μεταμοσχευμένων.
Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο
Ο ίδιος μιλάει στο Πινάκιο για τις δύσβατες ανηφόρες της ζωής του, για τις δύο φορές που χρειάστηκε μόσχευμα, για τις κατακτήσεις του αλλά και για τον πιο δύσκολο αντίπαλο που είναι ο…εαυτός του! Στέλνει μήνυμα και για τη δωρεά οργάνων και μας ζητά απλά να ενημερωθούμε γι’ αυτήν.

Για να αντιληφθείτε το μέγεθος του αθλητή ο Δημήτρης Κοντονίνας μετρά 5 πανελλήνια πρωταθλήματα και 1 πανευρωπαϊκό.
Στην παγκόσμια κατάταξη είναι στη δεκάδα και σκοπεύει να ανεβάσει ταχύτητα για πιο υψηλούς στόχους κόντρα σε όλους και σε όλα!
Δημήτρη Κοντονίνα είσαι ο χρυσός πρωταθλητής Ελλάδος στην ποδηλασία, στην κατηγορία μεταμοσχευμένων. Θέλουμε να μας διηγηθείς λίγο το story σου, γιατί πολλοί δεν το γνωρίζουν. Πως έγινες ένας «πρωταθλητής της ζωής»;

«Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΑ) διεγνώσθη στην ηλικία των 15. Για καλή μου τύχη βρέθηκα κοντά σε γιατρούς που είχαν τον τρόπο να μου μιλήσουν και να μου εξηγήσουν τι ακριβώς συμβαίνει και ποια θα είναι η εξέλιξη! Ανάμεσα στις συμβουλές που μου έδωσαν ήταν και αυτή της σωματικής άσκησης, κάτι που θα βοηθούσε την κατάσταση μου σε εκείνη τη φάση αλλά θα ήταν και καλή ευκαιρία για να προετοιμάσω το σώμα μου για τη μεταμόσχευση. Η ποδηλασία ήταν το πιο κοντινό άθλημα σε εμένα λόγο ηλικίας αρχικά. Το ποδήλατο είναι κάτι που το ξεκινάμε από νεαρή ηλικία για λόγους αναψυχής, στην πορεία μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για τις μετακινήσεις μας μέσα σε μια πόλη, με όλα τα οφέλη που αυτό προσφέρει ή να το αναπτύξουμε και να περάσουμε στο καθαρά αθλητικό – ανταγωνιστικό κομμάτι της ποδηλασίας. Όταν ξεκίνησα την ποδηλασία αρχικά ως οδηγία των γιατρών μου, είδα ότι είναι κάτι που μου αρέσει. Με βοηθάει σωματικά και ψυχολογικά, μου δίνει την ευκαιρία να εκφραστώ όταν οι λέξεις δεν βγαίνουν από μέσα μου και έτσι «κόλλησα το μικρόβιο». Στις επισκέψεις μου στο νοσοκομείο για την προετοιμασία της μεταμόσχευσης, γνώρισα ανθρώπους με την ίδια διάγνωση που είχε γίνει σε μένα. Αυτοί οι άνθρωποι με ενημέρωσαν για τον ειδικό αθλητισμό και με έφεραν σε επαφή με τους ανθρώπους που σήμερα έχουν δημιουργήσει την Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών & Μεταμοσχευμένων (ΑΟΝΜ). Η πορεία ήταν ανοδική για εμένα μετά την επαφή μου με την ΑΟΝΜ, κατακτώντας πανελλήνια μετάλλια, πανευρωπαϊκό μετάλλιο και πολύ καλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη».
Αισθάνθηκες ποτέ πως η ζωή σε πάει μόνο σε ανηφόρα;

«Οι ανηφόρες είναι αυτές που χτίζουν αντοχή και δύναμη. Όσες ευθείες και να βάλουμε στην προπόνηση μας, στην ανηφόρα ξεχωρίζουν προετοιμασμένοι αθλητές από τους υπόλοιπους!
Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι η ζωή με πάει μόνο σε ανηφόρα. Είτε αυτό γιατί ξεκίνησε σε μικρή ηλικία και πλέον αυτό ήταν το δικό μου φυσιολογικό, είτε γιατί η οικογένεια μου ήταν πάντα δίπλα μου (άλλωστε την πρώτη φορά που έκανα μεταμόσχευση ήταν από τη μητέρα μου) και με τη στάση τους αυτή, δεν ένιωσα ποτέ ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Είχα ελευθερία επιλογών από το σπίτι μου και στήριξη διαρκή. Όταν έχεις κερδίσει τη ζωή, όσες ανηφόρες και να συναντήσεις μπροστά σου, δεν δίνεις σημασία. Άλλα πράγματα πλέον έχουν αξία!!».
Είσαι από τους ανθρώπους που δείχνει ότι ο αθλητισμός αλλά και πρωταθλητισμός δεν έχουν όρια, είσαι νεφροπαθής και μεταμοσχευμένος και συνεχίζεις να κάνεις πετάλι…
«Η ζωή η ίδια δεν σταματάει!! Γιατί να το κάνω εγώ; Πάρτε για παράδειγμα το νερό. Όταν μείνει στάσιμο χαλάει. Έχω κάνει δύο μεταμοσχεύσεις νεφρού μέχρι στιγμής. Η πρώτη από τη μητέρα μου σε ηλικία 19 ετών και η δεύτερη από τη λίστα αναμονής της Κύπρου, από έναν νέο άνδρα που έφυγε πρόωρα, σε ηλικία 31ετών. Ο αθλητισμός είναι υγεία. Η υγεία δεν είναι προϋπόθεση για τον αθλητισμό!! Όλοι μπορούν να κάνουν ένα άθλημα. Με τις δυνατότητες που έχει ο καθένας. Συνεχίζω να κάνω πετάλι και θα συνεχίσω να κάνω, όσο μου το επιτρέπουν τα πόδια μου. Υπάρχουν πολύ δύσκολες καταστάσεις εκεί έξω. Κοινωνικές, οικονομικές κτλ. Το να συνεχίζω εγώ να πατάω πετάλι για να είμαι καλά, είναι πολύ μικρό τίμημα σε σχέση με τι συμβαίνει γύρω μας και θα το κάνω ευχάριστα όσο περισσότερο μπορώ!! Άλλωστε με τον τρόπο ζωής που κάνω, είναι ένας φόρος τιμής για τον νέο άνδρα που εξαιτίας του εγώ σήμερα ζω και προς τη μητέρα μου, που με γέννησε δύο φορές!».
Οι προσπάθειες σου αποτελούν ένα μήνυμα στους ανθρώπους που κλείνονται σπίτι τους και πέφτουν ψυχολογικά επειδή αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα υγείας;

«Δεν τους παρεξηγώ και κανείς μας δεν θα πρέπει να τους κρίνει. Δεν γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται όταν ήρθε το πρόβλημα υγείας, τι βοήθεια και τι στήριξη έχουν, δεν γνωρίζουμε καν πως θα αντιδρούσαμε εμείς στη θέση τους!!
Ελπίζω με τον τρόπο μου, (αλλά και όσοι αγωνίζονται να ξεπεράσουν μια δυσκολία, είτε αυτή είναι θέμα υγείας, είτε οτιδήποτε άλλο) να βοηθάω κάπως. Εγώ προσπαθώ κάθε φορά να κερδίζω τον Δημήτρη. Ο πιο δύσκολος αντίπαλος μου, είναι ο εαυτός μου. Και κάθε φορά που καταφέρνω κάτι νέο, που ξεπερνάω λίγο τα προηγούμενα όρια μου γίνομαι καλύτερος, πιο δυνατός και ίσως αυτό να προβάλλεται. Αν αυτό το μύνημα φτάσει σε κάποιους και τους δώσει την ώθηση να κάνουν κάτι για αυτό που τους προβληματίζει, τότε πραγματικά θα έχω πετύχει κάτι αξιοσημείωτο».
Στις προπονήσεις σου το τελευταίο διάστημα βιντεοσκοπείς και βγάζεις φωτογραφίες από τις υπέροχες σου βόλτες σου. Ποια είναι τα αγαπημένα σου σημεία;

«Έχω την τύχη να ζω σε έναν ευλογημένο τόπο. Η Καστοριά είναι η πιο όμορφη πόλη της Ελλάδος. Και δεν το λέω γιατί είμαι από αυτό το μέρος. Το λένε όσοι την έχουν επισκεφθεί, έχουν δει κάποιες φωτογραφίες ή κάποιο βίντεο. Ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης τη χαρακτήρισε έτοιμο σκηνικό. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις κάτι, να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις.. Έχει το υγρό στοιχείο που πάντα δίνει ομορφιά και κίνηση σε έναν τόπο. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια χερσόνησο που μπαίνει στη λίμνη και καταλήγει σε βουνό αυτή η χερσόνησος. Είναι περιτριγυρισμένη από τη λίμνη με απλά λόγια και η λίμνη από οροσειρές!!
Και για το άθλημα μου, έχει πολλές υψομετρικές διαφορές, δεν είναι επίπεδη πόλη και βρίσκεται σε υψόμετρο 620 μέτρων κάτι που βοηθάει εμάς που κάνουμε προπονήσεις ψηλά, γιατί το οξυγόνο είναι πιο λίγο σε σχέση με το επίπεδο της θάλασσας, όπου συνήθως γίνονται οι αγώνες μας. Είναι ιδανική πόλη για προετοιμασία, είτε αυτό είναι ποδηλασία, είτε κωπηλασία στη λίμνη μέσα, τρέξιμο στο βουνό ή ορειβασία. Αγαπημένα σημεία δεν έχω και ο λόγος είναι απλός! Είναι τόσα πολλά τα όμορφα σημεία που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις. Αλλά ο γύρος της χερσονήσου της Καστοριάς, αυτή η παραλίμνια διαδρομή είναι από τις αγαπημένες μου. Ηρεμώ εκεί και τη χρησιμοποιώ κάθε φορά όταν είμαι σε φάση αποθεραπείας μετά από την προπόνηση!».
Καστοριά αξίζει με ποδήλατο; Και αν ναι, ποια μέρη;

«Όλη η Καστοριά αξίζει με ποδήλατο. Έχει ωραίες διαδρομές και γραφικά μέρη για να τα επισκεφθεί κάποιος με ποδήλατο δρόμου. Έχει καταπληκτικά μονοπάτια στο Γράμμο για ποδήλατο βουνού. Όπως είπα νωρίτερα είναι ιδανικός προορισμός για προετοιμασία ενός αθλητή ή ενός επισκέπτη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι ενήμεροι για το τι τους περιμένει. Η Καστοριά βρίσκεται σε υψόμετρο και έχει υψομετρικές διαφορές μεγάλες ο ίδιος ο Νομός! Η Καστοριά σαν πόλη δεν είναι επίπεδη!! Αυτό της δίνει αυτή τη ξεχωριστή ομορφιά αλλά και ένα βαθμό δυσκολίας!!!».
Τέλος, θα θέλαμε να στείλεις ένα μήνυμα σου για την «Δωρεά Οργάνων».

«Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω μια φράση του δημοσιογράφου και φίλου (επίσης μεταμοσχευμένου) Σταυρού Κυπριανού από το βιβλίο του «Υπάρχουν Άγγελοι». Η μεταμόσχευση είναι η «ύψιστη πράξη ανθρωπιάς».
Είναι η άγνοια που έχει φέρει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τη δωρεά οργάνων. Είμαστε φιλότιμος λαός και πάντα δίνουμε. Είναι στο DNA μας. Όποιος πολίτης έχει απορία είναι πολύ εύκολο σήμερα να ενημερωθεί. Από το ίντερνετ σαφώς, μέχρι και μια απλή βόλτα στο νοσοκομείο της περιοχής του. Είναι μεγάλη η διαδικασία της μεταμόσχευσης και δεν είναι όλοι οι άνθρωποι στις εντατικές δότες. Υπάρχουν πολλά κριτήρια, που μπορεί και είναι πολύ πιθανό, να καταστήσουν ένα όργανο μη άξιο προς μεταμόσχευση οπότε τα σενάρια περί αγοράς οργάνων και ότι οι εντατικές μονάδες θεραπείας είναι φάρμες μοσχευμάτων δεν ισχύουν!! Είναι πραγματικά πιο πιθανό στη ζωή μας να χρειαστούμε ένα όργανο, παρά να δώσουμε. Γι’αυτό στη δωρεά οργάνων λέμε ΝΑΙ!!!».