Κύτταρο Πολιτισμού και γνώσης στο Κορωπί αποτελεί η Βιβλιοθήκη η οποία λειτουργεί με διαδραστικό τρόπο προσελκύοντας αναγνώστες όλων των ηλικιών.
Στο Πινάκιο μιλάει η κα. Αγγελική Γκίκα Μέλος του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. “ΣΦΗΤΤΟΣ” και Υπεύθυνη Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορωπίου της οποίας όραμα είναι μια σύγχρονη βιβλιοθήκη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αναγνωστών.
Με ανθρώπους όπως η κα. Γκίκα ο Πολιτισμός εξελίσσεται και διασπείρεται στην κοινότητα με τρόπο ορθό.
Τι την κάνει για εσάς ξεχωριστή την βιβλιοθήκη στο Κορωπί;
«Όπως κάθε Βιβλιοθήκη, που με τις υπηρεσίες της και το υλικό της έχει σκοπό να συμβάλει στην προσφορά γνώσης και πληροφόρησης στην τοπική κοινωνία, έτσι και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου προσπαθεί να προσφέρει, σε όλους τους πολίτες αδιακρίτως, πηγές και υπηρεσίες για την πληροφόρηση, την εκπαίδευση, την πολιτιστική ανάπτυξη και την ψυχαγωγία. Ιδιαίτερα επιδιώκει να εξυπηρετεί τους μαθητές και φοιτητές.
Αυτό που την κάνει όμως ξεχωριστή είναι ότι:
α) Δεν διαθέτει μόνιμο και εξιδεικευμένο προσωπικό και λειτουργεί σε εθελοντική βάση και με κατά καιρούς συμβασιούχους υπαλλήλους 2 ή 8 μηνών. Παρόλα αυτά, η απήχηση στην τοπική κοινωνία είναι τεράστια, γεγονός που κυρίως οφείλεται σε ένα από τους κύριους στόχους που έχει θέσει η Βιβλιοθήκη μας: να παραμείνει μία πλούσια πηγή γνώσης και δημιουργίας για τα παιδιά, τους μελλοντικούς αναγνώστες, και
β) Έχει επιτύχει μία άριστη σχέση και επικοινωνία με τα σχολεία του Κορωπίου και των οικισμών. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, στέλνουμε e-mail στους Διευθυντές των σχολείων με τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν. Αμέσως αυτοί το κοινοποιούν στους δασκάλους και κλείνουν τις επισκέψεις τους. Περίπου 1.000 μαθητές, από ένα μαθητικό δυναμικό 5.000 παιδιών της πόλης μας, κάθε χρόνο επισκέπτονται, ξεναγούνται και παρακολουθούν άτυπα εκπαιδευτικά διαδραστικά προγράμματα.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου σε αριθμούς :
Ιδρύθηκε το 1957. Στεγάζεται σε νεοκλασικό ιδιόκτητο διόροφο κτίριο.
- Διαθέτει 35.000 τίτλους, καταχωρημένους σε βιβλιογραφική βάση δεδομένων openAbect cloud, με ηλεκτρονικό κατάλογο αναζήτησης.
- 4.300 εγγεγραμμένα μέλη
- 70 άτομα επισκεψιμότητα ημερησίως (προ κορωνοϊού)
- Είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
- Λειτουργεί Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων (2) φορές μηνιαίως, με (8) παρουσιάσεις συγγραφέων βιβλίων ετησίως.
- Φιλοξενεί : – Εκθέσεις ζωγραφικής – Μουσικές βραδιές – Ομιλίες, διαλέξεις τοπικών συλλόγων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, αθλητικών σωματείων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, συλλόγων γονέων & κηδεμόνων και πολιτικών σχηματισμών, παιδικές θεατρικές παραστάσεις».
Ο κόσμος σήμερα δύσκολα καταφεύγει σε βιβλιοθήκες λόγω της εύκολης πρόσβασης μέσω του διαδικτύου. Πως το αντιμετωπίζετε εσείς αυτό το φαινόμενο και ποια είναι η δική σας άποψη;
«Η αλήθεια είναι ότι με την ψηφιοποίηση της παγκόσμιας γνώσης, η αναζήτηση της πληροφορίας έχει υποκατασταθεί από το Internet. Όμως το θέμα της αποθήκευσης και συντήρησης της πληροφορίας δεν έχει πλήρως επιλυθεί. Επίσης, λόγω της οικονομικής κρίσης έχει αυξηθεί η επισκεψιμότητα χρηστών από νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα καθώς οι υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης είναι δωρεάν, συμπεριλαμβανομένου του Wi-Fi.
Ωστόσο, πλέον ο ρόλος μιας τοπικής βιβλιοθήκης δεν περιορίζεται μόνον εκεί. Λειτουργεί ως αναγνωστήριο, ως χώρος μελέτης, δουλειάς, εκπόνησης εργασιών, σημείο συνάντησης, χώρος εκδηλώσεων, ομιλιών, εκθέσεων, ποικίλων δραστηριοτήτων και εργαστηρίων.
Προσωπικά πιστεύω ότι η «σύμβαση» Βιβλιοθήκη – κοινό, δεν θα παύσει πότε να υφίσταται καθότι η σχέση του ανθρώπου με τα βιβλία είναι σχέση που απελευθερώνει το μυαλό και διαπλάθει προσωπικότητα. Κυρίως όμως βοηθάει τα παιδιά να γίνουν ερευνητικοί αναγνώστες, να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες, προχωρώντας έτσι προς την αυτονομία τους».
Τα βιβλία είναι πηγή γνώσης και θεμελίωση συνείδησης και Πολιτισμού;
«Από την εφεύρεση της τυπογραφίας έως σήμερα, το βιβλίο παραμένει το σπουδαιότερο εργαλείο του ανθρώπου. Η ιστορία, οι επιστήμες, οι τέχνες, οι ιδέες, με μια λέξη όλα τα έργα του ανθρώπου διακινήθηκαν μέσα από τα βιβλία. Όσο και αν τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας (διαδίκτυο, τηλεματική, τεχνητή νοημοσύνη, ηλεκτρονικός λόγος κ.α.) αναπτυχθούν, το βιβλίο δεν θα χάσει ποτέ την αξία του και θα διαμορφώνει συνειδήσεις και Πολιτισμό.
«Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται», Κικέρων.
Πριν τον covid-19 κάνατε διαδραστικές εκδηλώσεις βασισμένες σε βιβλία. Θα μας πείτε περιγράψετε μερικές τέτοιες εκδηλώσεις;
«Η Βιβλιοθήκη μας έσφυζε από ζωή και κίνηση. Πλήθος παιδιών και εφήβων από 1 – 18 ετών γέμιζαν τους χώρους της υλοποιώντας ευρηματικά, πρωτότυπα, θεματικά εργαστήρια βασισμένα πάνω σε βιβλία, που συνίστανται σε :
- Εκπαιδευτικά προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης,
- Προγράμματα του Δικτύου των Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος,
- Προγράμματα σχεδιασμένα από την κα Ειρήνη Βοκοτοπούλου που διευθύνει το ηλεκτρονικό περιοδικό παιδικού βιβλίου και ανάγνωσης bookbook.gr,
- «Παιδί-Βιβλίο-Βιβλιοθήκη», πρόγραμμα γνωριμίας με την Βιβλιοθήκη παιδιών προσχολικής ηλικίας μαζί με τους γονείς του,
- Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας,
- «Διαβάζω στις πλατείες της πόλης μου».
Πώς γίνονται αυτά στην πράξη:
Προσπαθούμε να κάνουμε ελκυστικό τον χώρο. Τα παιδιά να είναι χαλαρά, να μην νοιώθουν ότι βρίσκονται στην σχολική τους τάξη. Οι μικροί φίλοι βγάζουν τα παπούτσια τους, κάθονται στην μοκέτα, διαβάζουμε το βιβλίο, ξεφυλλίζουν, αγγίζουν, διαβάζουν, ανταλλάσσουν βιβλία, μαθαίνουν το σύστημα ταξινόμησης βιβλίων, δημιουργούν μία κατασκευή, χαλαρώνουν, παίρνουν το κέρασμά τους και φεύγουν. Για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους, στα οποία υπήρξε εντυπωσιακή απήχηση, δουλεύουμε το θέμα με συγκεκριμένη πλούσια βιβλιογραφία και εποπτικά μέσα και κατόπιν το υποστηρίζουμε με εργαστήρια εικαστικών, θεάτρου, χορού, φυσικής κλπ.
Έτσι, η γνώση προσεγγίζεται μέσα από τον πειραματισμό, τη βιωματική εμπειρία και τα πολλά βιβλία.
Πυροδοτούμε τη περιέργεια των παιδιών με συναρπαστικά βιβλία, τους εμφυσούμε τη χαρά να μαθαίνεις και όχι την αγγαρεία να διαβάζεις. Τα παιδιά δεν γίνονται παθητικός δέκτης και ακροατής. Συμμετέχουν απελευθερώνοντας την φαντασία και την δημιουργικότητά τους. Δοκιμάσουμε νέους τρόπους προσέγγισης της ανάγνωσης, Η Βιβλιοθήκη γίνεται χώρος πειραματισμού και παρατήρησης της μαγείας του κόσμου.
- Ένας χώρος γιορτής με καλεσμένους τους ήρωες των βιβλίων.
- Ένας χώρος που η λογοτεχνία συναντάει την τέχνη (μεταφερόμαστε στα ατελιέ μεγάλων ζωγράφων), την ποίηση, το θέατρο, την μουσική, την μυθολογία, την ιστορία, τις φυσικές επιστήμες, την μαγειρική, την ραπτική, την ύφανση.
- Αναδεικνύουμε ομάδες βιβλίων ή κατηγοριών βιβλίων. Π.χ. βιβλία με βιογραφίες ανθρώπων, επαγγέλματα, συναισθήματα κλπ. Πάντα σε ένα βιβλίο μπορείς να βάλεις ένα άλλο και να τα διαβάσεις μαζί. Είναι μία λειτουργία που την εφαρμόζουμε ακόμα και από την προσχολική ηλικία».
Ο covid-19 άλλαξε πολλά στη ζωή όλων μας, σε εσάς τι άλλαξε;
«Άλλαξε τον τρόπο προσφοράς των υπηρεσιών. Κατά την περίοδο της καραντίνας υλοποιήσαμε διαδικτυακά τα παρακάτω:
α) Στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης και αναλογιζόμενοι τις δυσκολίες των περιστάσεων, η Βιβλιοθήκη έθεσε στην διάθεση των εκπαιδευτικών και των μαθητών τον εξοπλισμό της ως προς την αναπαραγωγή έντυπου εκπαιδευτικού υλικού. ‘Οσοι δηλαδή δεν είχαν την δυνατότητα εκτυπώσεων εκπαιδευτικού υλικού, μας έστελναν με e-mail τις εργασίες και τους δίναμε τις φωτοτυπίες τους.
β) Συμμετείχαμε στο πρόγραμμα «Αλλάζω Σελίδα…από τη βιβλιοθήκη…στο σπίτι», που σχεδίασε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και βασιζόταν στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. ‘Ηταν (8) εργαστήρια με επίκεντρο πάντα το βιβλίο, όπου οι μικροί μας φίλοι με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους υλοποιούσαν στο σπίτι.
γ) Πραγματοποιήσαμε το πρόγραμμα «Ανακάλυψε το σπίτι σου» του bookbook.gr με (30) «αποστολές», όπου τα παιδιά παρατηρώντας το σπίτι τους, ανακάλυπταν διάφορες θαυμαστές, μυστικές ιδιότητές του και δημιουργούσαν ένα εργαστήρι καθημερινά.
δ) Κρατήσαμε επαφή με τους μικρούς φίλους της Βιβλιοθήκης μέσω του Facebook, με την δράση «Βιβλιοθήκη από το σπίτι», όπου μας έστελναν ζωγραφιές και ιστορίες εμπνεόμενα από βιβλία που διάβαζαν.
ε) Είναι ήδη σε εξέλιξη η Καλοκαιρινή Εκστρατεία για παιδιά «ΑλλάΖΩ Σελίδα…από τη βιβλιοθήκη ↔ στη φύση», της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος με θέμα «Μια σπορά κι έναν καιρό», προσαρμοσμένη διαδικτυακά με (7) εργαστήρια βασισμένα σε βιβλία.
Για όλες αυτές τις παραπάνω εξαιρετικές δράσεις, τα παιδιά μας έστελναν τις όμορφες δημιουργίες τους με e-mail και εμείς τις αναδημοσιεύαμε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Δυστυχώς, έως σήμερα, η Βιβλιοθήκη λειτουργεί μόνον ως προς το δανειστικό της σκέλος, εφαρμόζοντας τις οδηγίες του υγειονομικού πρωτοκόλλου».
Πως θα ήταν ο κόσμος χωρίς βιβλία;
«Η ζωή θα ήταν αβάσταχτη χωρίς τα βιβλία», Andres Barba, Ισπανός συγγραφέα.
Ποια είναι τα σχέδια σας και οι στόχοι σας;
«Η Βιβλιοθήκη μας χρειάζεται μία αναβάθμιση όσον αφορά α) στην στελέχωση με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό (βιβλιοθηκονόμους) και β) στις ψηφιακές της υπηρεσίες (σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός). Και για τα δύο αυτά θέματα πασχίζει η Δημοτική Αρχή να βρει λύσεις. Επιπροσθέτως, απαραίτητος κρίνεται ένας εξωραϊσμός στο Παιδικό Τμήμα και ο συνεχής εμπλουτισμός της συλλογής μας.
Με τα δεδομένα όμως που διαθέτουμε αυτή την στιγμή και λαμβάνοντας υπόψιν την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης, θα συνεχίσουμε να κρατάμε την Βιβλιοθήκη μας ανοιχτή και ελκυστική σε όλους. Επίσης, θα συνεχιστούν τα διαδικτυακά προγράμματα. Είμαστε γεμάτοι όρεξη, μεράκι, αισιοδοξία και αντλώντας δύναμη από τα μπράβο των γονιών και των δασκάλων αλλά κυρίως από τα χαμόγελα των παιδιών, ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες! Η Βιβλιοθήκη μας θα παραμείνει το … must σημείο της πόλης μας, όπως μας χαρακτήρισε μία εφημερίδα!
Ο Δήμαρχος Κορωπίου, κ. Δημήτρης Κιούσης και ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «ΣΦΗΤΤΟΣ», κ. Αντώνης Κορωνιάς, πιστεύουν ότι η Βιβλιοθήκη είναι πολιτιστικό κεφάλαιο για το Κορωπί, η ύπαρξή της ανεβάζει την κατ’άτομο ποιότητα των ίδιων των πολιτών, τα οφέλη της είναι ορατά, αμοιβαία και αμφίδρομα και προσπαθούν για την αναβάθμιση των υπηρεσιών της.
Ευχαριστίες πολλές ανήκουν στους εθελοντές και εμψυχωτές που πρόθυμα προσφέρουν χρόνο, διάθεση και φαντασία και στηρίζουν το έργο της Βιβλιοθήκης!».