Πόσο πιθανό είναι ένας Έλληνας μετανάστης, γυμναστής στο επάγγελμα, να είναι γείτονας με τον νυν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν; Δύσκολο έως απίθανο. Στην περίπτωση, ωστόσο, του Λεωνίδα Βόσδου αποδεικνύεται ότι όλα είναι πιθανά. Ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής των Άρη, Παναχαϊκής και Νάουσας έζησε για ενάμιση χρόνο στην Αμερική, όπου δούλεψε σε ελληνικό σχολείο, και ήταν γείτονας με τον σημερινό πλανητάρχη.

«Το 2018 πήρα μία άδεια άνευ αποδοχών από την εργασία μου και πήγα να εργαστώ σε ένα ελληνικό σχολείο στην Αμερική, προκειμένου να οργανώσω την ακαδημία ποδοσφαίρου. Ως γνωστόν, οι Αμερικανοί είναι αρκετά πίσω στα θέματα του ποδοσφαίρου», τόνισε αρχικά ο Λεωνίδας Βόσδου στο makthes.gr, για να θυμηθεί πως «όλα έγιναν τελείως τυχαία. Έμαθα γι’ αυτήν την προοπτική από έναν φίλο μου, έκανα τα χαρτιά μου και με πήραν. Νομίζω ότι ήταν καρμικό. Μέσα σε δύο εβδομάδες έγιναν όλα. Τίποτα δεν ήταν προσχεδιασμένο».

Όσο για το πώς ήταν η εμπειρία του εκεί, είχε να πει: «Ήταν μια τεράστια εμπειρία, αφού ένιωθες λες και βρισκόσουν σε άλλον πλανήτη, αλλά και ατέλειωτες ώρες μοναξιάς. Τα προηγούμενα χρόνια σκεφτόμουν να πάω σε κάποιο μέρος στην Ευρώπη, όπου θα μπορούσα να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο. Για την Αμερική δεν το είχα σκεφτεί ποτέ. Αλλά δεν το μετάνιωσα. Παρ’ ότι αναγκάστηκα να διακόψω το συμβόλαιό μου, λόγω ενός οικογενειακού προβλήματος που με έκανε να επιστρέψω νωρίτερα στην Ελλάδα, έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου να ξαναπάω στο μέλλον».

Οι ατελείωτες απογευματινές βόλτες και ο διάσημος γείτονας

Ο Λεωνίδας Βόσδου κατοικούσε στο Ντέλαγουερ, το οποίο βρίσκεται μισή ώρα από τη Φιλαδέλφεια και δύο ώρες μακριά από τη Νέα Υόρκη. «Στην αρχή ένιωθα πολύ ξένος, αλλά στη συνέχεια έκανα παρέα με πολλά μέλη της ελληνικής κοινότητας και εγκλιματίστηκα. Τα απογεύματα συνηθίζαμε να κάνουμε μεγάλες βόλτες στη γύρω περιοχή και πολλές φορές περνούσαμε έξω από το σπίτι του Τζο Μπάιντεν, το οποίο απείχε 800 μέτρα από το δικό μου. Εγώ έκανα πλάκα στους φίλους μου, λέγοντάς τους πως ‘έχει πλάκα τώρα να γίνει κανά ντου και να υπάρξουν παράπλευρες απώλειες’. Σημειωτέον ότι ο Μπάιντεν τότε ήταν ένας απλός γερουσιαστής», σχολίασε και προσέθεσε:

«Ένα από αυτά τα απογεύματα, λοιπόν, βρίσκομαι με έναν φίλο μου σε μία γνωστή αλυσίδα καφέ, που απείχε πέντε λεπτά από το σπίτι μου, και έρχεται ο Μπάιντεν μαζί με τη σύζυγό του. Μου λέει τότε ο φίλος μου ότι αυτός είναι ο Μπάιντεν. Δεν ήταν εύκολο να το πιστέψω, γιατί ήταν χωρίς συνοδεία, ενώ αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι περίμενε υπομονετικά στην ουρά μαζί με όλους τους υπόλοιπους, χωρίς ίχνος υπεροψίας και σνομπισμού».

Ποια ήταν, όμως, η αντίδραση του πλανητάρχη, όταν έμαθε για τους δύο Έλληνες δασκάλους; «Τον πλησιάσαμε, αφού πήρε τον καφέ του, και του είπαμε ότι είμαστε Έλληνες δάσκαλοι. Τότε, ο Μπάιντεν με αγκάλιασε και μου είπε ‘αγαπώ την Ελλάδα, αγαπώ τους Έλληνες, έχω έρθει μία φορά στη χώρα σας, αλλά θέλω να ξανάρθω! Λέγομαι Μπαϊντενόπουλος’», θυμήθηκε ο Λεωνίδας Βόσδου και συμπλήρωσε:

«Σε δέκα λεπτά είχε μάθει τα πάντα για εμάς, πού μένουμε, πού δουλεύουμε, αν είμαστε ευχαριστημένοι από την παραμονή μας στην Αμερική. Επίσης, χάρηκε όταν έμαθε ότι είμαστε γείτονες. Του ζητήσαμε να βγούμε φωτογραφία και με χαρά δέχθηκε, λέγοντάς μας ‘όχι μόνο μία, όσες θέλετε!’ (γέλια)».

Όσο για το πώς θα περιέγραφε τον άλλοτε γείτονά του στην Αμερική, ο βετεράνος ποδοσφαιριστής είπε: «Γνωρίσαμε έναν απλό άνθρωπο, με χιούμορ, που το διατήρησε παρά τις δύσκολες καταστάσεις που έχει περάσει στη ζωή του. Τον θυμάμαι με πολύ συμπάθεια».

Δύο περίπου χρόνια μετά από εκείνη τη συνάντηση, ο Τζο Μπάιντεν είναι πλέον ο νέος Αμερικανός πρόεδρος. «Τού φέραμε γούρι», είπε γελώντας ο Λεωνίδας Βόσδου και εξήγησε πως «τότε δεν υπήρχαν βλέψεις να αναλάβει τέτοιο αξίωμα. Μάλιστα, οι φίλοι μου στην Αμερική, όταν πλέον ο Μπάιντεν ήταν υποψήφιος, μου έλεγαν ‘θα είσαι ο μοναδικός Έλληνας που θα έχει βγει με τον πρόεδρο της Αμερικής’. Όπερ και εγένετο!».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ